Nederlandse mosselen

Duurzame landbouw op zee

Veel mensen denken dat je alleen mosselen kunt eten als de ‘r’ in de maand zit. Maar dat is een fabeltje. Al in juli varen schippers als Ben Schot met hun kotter uit om mosselen te vangen.

Ben vaart op de Oosterschelde. Maar ook in de Waddenzee en de Zeeuwse Delta wordt op mosselen gevist.

De mosselen waar Ben Schot op vist, zijn gekweekt. De vissers vangen mosselzaad en strooien dit uit over denkbeeldige ‘percelen’ in het water. De kleine mosselzaadjes komen uit het wild, net als het voer van de mosselen. De visser beheert de percelen en zorgt dat de mosselen voldoende ruimte hebben om te groeien. De mosselen worden ook gegeten door zeesterren, krabben en andere wilde dieren die op de percelen leven. Zo groeien de mosselen op in deze natuurlijke omgeving. Een soort landbouw op zee.

Tussendoor worden de schelpdieren een paar keer verplaatst naar plekken met meer voedsel. Als ze na twee of drie jaar zijn volgroeid, worden ze van de bodem geschept met netten, ook wel ‘mosselkorren’ genoemd.

"Op zee kun je niet bijvoeren en gelukkig ook geen bestrijdingsmiddelen gebruiken. Dat maakt ons afhankelijk, maar maakt het werk ook puur. Soms zit het tegen en vervloek je de natuur, maar meestal is het een zegen.”

In de Zeeuwse Delta gebruiken kwekers ook een andere methode. Hier groeien mosselen op touwen, die aan boeien in het water hangen. Na één tot twee jaar worden de volgroeide mosselen aan boord gehesen en van de touwen gehaald.

De schelpdieren hangen dicht onder het wateroppervlak, waar meer voedsel is dan op de bodem. Hierdoor groeien ze sneller en krijgen ze een unieke smaak.

Alle Nederlandse mosselkwekers zijn MSC-gecertificeerd. Dat betekent dat je Nederlandse mosselen met een gerust hart kunt eten .

Op basis van wetenschappelijk onderzoek wordt bepaald hoeveel mosselen de vissers mogen vangen. Hierdoor wordt er niet overbevist en blijven er voldoende mosselen over voor schelpdier-etende vogels.

Ook blijven vissers zo veel mogelijk uit de buurt van zeehonden- en vogelkolonies .

Alleen producten van duurzame en goed beheerde visserijen mogen het blauwe MSC-keurmerk van het Marine Stewardship Council (MSC) dragen.

De beoordeling gebeurt op basis van een strenge procedure door onafhankelijke bureaus.
Koop je mosselen met het blauwe MSC-keurmerk erop, dan weet je dus zeker dat ze op verantwoorde wijze zijn gevangen en gekweekt.

Meer verhalen over MSC in het Nederlands en Engels
MSC in Nederland op Facebook
MSC in België op Facebook

All images subject to copyright

Share this story

Facebook Twitter Google Pinterest Email